Борошно грубого помелу
3 факти про пшеничне борошно грубого помелу:
-
Зольність - одна из основних характеристик такого борошна. Вона відображує склад мінеральних речовин, того, що залишається після спалення борошна (мінеральні речовини не згоряють). Чим меньший склад золи, тим біліше борошно. Цільзнозернове борошно грубого помелу має високий склад золи, т.я. для її виробництва використовують ціле зерно разом з оболонкою з висівок.
-
Склад протеїнів (9–15%), головним чином глютеніну та гліадіну - друга важлива характеристика борошна. Процент гліадіну та глютеніну зумовлює якість тіста: глютенін надає йому еластичності та клейкості, а завдяки гліадіну тісто розтягується. Вимішування тіста перетворює гліадін и глютенін у сполученні з водою в глютен, який формує м'якушку. Грубо кажучи, чим вищий вміст глютену, тим вища сила борошна. Частинки отрубів у цельнозерному борошні послаблюють структуру глютену, утримують багато води, та хоч таке борошно містить багато протеїнів та корисних речовин, хліб з такого борошна пікти складно, так як тісто виходить «слабким». Щоб уникнути цього, ми рекомендуємо змішувати борошно грубого помелу с борошном вищого гатунку у співвідношенні 50%:50% або 10%:90% відповідно.
-
Органічне пшеничне борошно грубого помелу відмінно підходить для випікання хліба у хлібопічці.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 320 кКал |
Білки | 11,5 г |
Жиры | 2,2 г |
Вуглеводи | 63,7 г |
Харчові волокна | 6,7 г |
Вода | 14 г |
Моно- і дисахаріды | 1,9 г |
Крохмаль | 54,8 г |
Зола | 2 г |
Насичені жирні кіслоти | 0,3 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 5,5 мг |
Бета-каротин | 0,01 мг |
Вітамін A (РЭ) | 2 мкг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,41 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,15 мг |
Вітамін B5 (пантотенова) | 0,9 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,55 мг |
Вітамін B9 (фолієва) | 40 мкг |
Вітамін E (ТЭ) | 3,3 мг |
Вітамін H (біотин) | 4 мкг |
Вітамін PP (Ніациновий еквівалент) | 7,8 мг |
Холін | 80 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 39 мг |
Магній | 94 мг |
Натрій | 7 мг |
Калій | 310 мг |
Фосфор | 336 мг |
Хлор | 24 мг |
Сірка | 98 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 4,7 мг |
Цинк | 2 мг |
Мідь | 400 мкг |
Марганець | 2,46 мг |
Селен | 6 мкг |
Молібден | 22 мкг |
Кобальт | 4 мкг |
Нікель | 22 мкг |
Информація про вагу продукту: | |
---|---|
Стакан 250 мл = 210 гр (646,8 кКал) | |
Стакан 200 мл = 170 гр (523,6 кКал) | |
Столова ложка ("з горкою" окрім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал) | |
Чайна ложка ("з горкою" окрім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органичної продукції ці параметри значно залежать від природных факторів - температури повітря та колькості осадів під час вегетації рослини, посушливості чи дощовитості сезону, географічної довготи та широти вырощувння, ботанічного сорту зерна та типу грунту.
Передбачити всі фактори неможливо, тому данні показники являються усередненими та довідковими.
Корисні рецепти з пшеничним борошном грубого помелу
Морквяні кекси з кіноа
Приготування: Разігрійте духовку до 180 градусів. У великій ємності змішайте кіноа, цукор, борошно, соду й сіль. В невеликій ємності збийте міксером розтоплене кокосове масло, яйця, йогурт, ванільний цукор. Постійно помішуючи, повільно додайте рідки інгредієнти в сухі. Ретельно перемішайте, додайте тертю моркву та змелені жарені грецькі горіхи. Розкладіть рівномірно тісто у форми для кексів, враховуючи, що воно підніметься у духовці майже у 2 рази. Виходить в средньому 16 кексів. Покладіть кекси у духовку на 20-25 хвилин. Готовність ви зможете визнчити за рум'яною скоринкою або перевірити зубочисткою, вона повинна виходити сухою з кексів.
Цільнозерний хліб у хлебопічці
Приготовуння: Налийте у форму воду. Далі висипіть борошно таким чином, щоб воно повністю покривало воду, у куток насипте сіль та цукор. В середині слою борошна зробіть невелике поглиблення, не дістающе до рівня води, і засыпте туда дріжджі. Встановіть на хлібопічці режим "Цільнозерний", вагу хлібу та бажаний колір скоринки. Нажміть кнопку “Старт” та скоро корисний домашній хліб будет готовий.