Нут
У різних культурах зустрічаються різні назви нуту: турецький горіх, баранячий горох, шиш, нахад. Продукт особливо популярний в східних рецептах. Він має приємний солодкуватий смак і пряний горіховий аромат. Боби кремового кольору багаті білком і клітковиною, тому є незамінним інгредієнтом вегетаріанської кухні. З них виходять надзвичайно смачні страви: ситні гарніри, вишукані салати, цікаві закуски, густі супи, ніжні соуси та навіть солодощі.
Органічний нут не містить шкідливих складових і відповідає суворим вимогам ЄС у сфері органіки, про що свідчить наявність маркування «Євролиста».
Три факти про органічний нут:
- Разом з бобами нуту в організм надходять такі цінні мікро- і макроелементи, як залізо, кальцій, калій, магній, фосфор і цинк. Їх участь в безлічі біологічних процесів складно переоцінити. Вони дуже необхідні для роботи імунної та нервової систем, здоров'я кісток і зубів, виробництва енергії, прискорення регенерації клітин тощо. Вітамін К, який входить до складу нуту, поліпшує згортання крові, а Омега-3 і Омега-6 кислоти корисні для серцево-судинної системи та мозку.
- Перед споживанням боби обов'язково потрібно замочувати у воді кімнатної температури на 5-7 годин. Так вони вберуть достатньо вологи і швидше зваряться. Щоб не перешкоджати їх розм'якшенню, сіль і спеції рекомендується додавати наприкінці варіння.
- Дієтологи радять вживати нут в пророщеному вигляді для очищення та оздоровлення організму. Паростки нуту є відмінним профілактичним засобом проти катаракти, простудних захворювань, грипу, а також для зниження рівня холестерину в крові. Нут можна проростити в домашніх умовах.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 355 кКал |
Білки | 20,1 г |
Жири | 5,2 г |
Вуглеводи | 60,7 г |
Харчові волокна | 17,4 г |
Вода | 7,68 г |
Зола | 2,48 г |
Насичені жирні кислоти | 0,63 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 1,54 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,48 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,21 мг |
Вітамін B5 (пантотенова кислота) | 1,59 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,54 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 557 мкг |
Вітамін В4 (холін) | 95,2 мг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 4,62 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 105 мг |
Магній | 115 мг |
Натрій | 24 мг |
Калій | 875 мг |
Фосфор | 366 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 6,24 мг |
Цинк | 3,43 мг |
Мідь | 0,85 мкг |
Марганець | 2,2 мг |
Селен | 8,2 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (745,5 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (603,5 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (88,75 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (28,4 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічний нут просто
Пророщуємо органічний нут
Корисні рецепти з нутом

Хумус
Приготування: Відваріть нут, процідіть та помістіть його в блендер разом з часником, олією, тахіною, цедрою, спеціями і йогуртом. Подрібніть до однорідної маси, додайте лимонний сік і знову збивайте до однорідності, вливаючи воду тонкою цівкою. Для бажаної консистенції може знадобитися трохи більше або трохи менше води. Викладіть хумус в сервірувальний посуд, збризніть оливковим маслом і посипте гострим перцем або паприкою. Подавайте з улюбленими доповненнями - крекерами або овочами.
