Маш
Корисні властивості бобів маша повністю пояснюються їх вітамінним складом. Разом з тим маш дуже багатий калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, міддю, марганцем, залізом і цинком. У ньому багато рослинного білка з низькою часткою жирів, що робить його потужним джерелом протеїнів для людей, які стежать за фігурою.
За смаком зелені боби маша нагадують квасолю, проте їх солодка нотка та горіховий відтінок мають східний акцент. Як невід'ємна частина східної кухні, продукт знайшов своє місце в національних стравах Індії, Азії, Японії, Китаю. В Європі маш - особливо цінний інгредієнт пісного або вегетаріанського меню. Він користується успіхом у рецептах каррі, кічарі, дала, а також під час приготування салатів з пророщених бобів.
Три факти про органічний маш:
- Концентрація корисних речовин маша збільшується в його проростках. Щоб проростити боби, необхідно їх промити і замочити в теплій воді (при температурі 20 ° С). Через 10-12 годин почнуть з'являтися паростки. Максимальну користь мають проростки до 10 мм. Перед вживанням їх потрібно очистити від зеленого лушпиння.
- Боби маша славляться антиоксидантними, протизапальними і противірусними властивостями. Їх регулярне вживання сприяє виведенню токсинів і шкідливих речовин з організму, а також нормалізації рівня холестерину в крові. За рахунок фітоестрогенів у своєму складі продукт має омолоджуючий вплив на організм. Завдяки високому вмісту розчинної клітковини боби маша поліпшують травлення.
- Маш широко відомий у світі як «боби мунг» (мовою хінді), «золотиста квасоля» (лат. Phaseolus aureus) або «зелений біб» (в Китаї). На відміну від більшості відомих бобових культур, він легко засвоюється і не викликає метеоризм. Його маленькі боби готуються набагато швидше без попереднього замочування.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 333 кКал |
Білки | 23,4 г |
Жири | 1,6 г |
Вуглеводи | 60,0 г |
Харчові волокна | 18,3 г |
Вода | 10,08 г |
Зола | 3,36 г |
Насичені жирні кислоти | 0,63 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 1,45 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,27 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,25 мг |
Вітамін B5 (пантотенова кислота) | 0,91 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,28 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 216 мкг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 5,83 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 138 мг |
Магній | 267 мг |
Натрій | 38 мг |
Калій | 983 мг |
Фосфор | 379 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 7,57 мг |
Цинк | 3,35 мг |
Мідь | 0,98 мкг |
Марганець | 1,53 мг |
Селен | 8,2 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (699,3 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (566,1 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (83,25 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (26,64 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічний маш просто
Корисні рецепти з органічним машем
Середземноморські мітболи з маша
Приготування: Розігрійте духовку до 180 C. В окремій невеликій ємності змішайте насіння льону з трьома столовими ложками води, залиште настоятися 10 хвилин. У середній ємності приготуйте блендером або виделкою пюре з відвареного машу. Додайте оливки, цибулю, часник, сушені томати, петрушку, спеції, томатний соус і желе із лляного насіння. Перемішайте. Сформуйте з суміші невеликі кульки та рівномірно розподіліть їх на деку, вкритому пекарським папером. Запікайте в духовці 20 хвилин, потім переверніть мітболи й запікайте ще 5-10 хвилин до золотистої скоринки. Подавайте теплими або холодними з пастою або овочами.
Салат з пророщеного машу
Приготування: Наріжте овочі кубиками, додайте проростки машу. Перед подачею заправте салат спеціями та лимонним соком.