Чорна сочевиця
Чорна сочевиця ідеально підходить для вишуканих страв, де потрібні боби з міцною текстурою та ніжним смаком. Вони чудово вбирають аромати інших інгредієнтів і прекрасно доповнюють супи, тушковані страви та гарніри. Їх додають в салати з морепродуктами, овочеві рагу, а також подають окремо у вигляді гарніру.
Три факти про органічну чорну сочевицю:
- Від інших видів сочевиці «білуга» відрізняється підвищеним вмістом білка, а також складних вуглеводів. У ній дуже багато клітковини, яка втамовує відчуття голоду під час дієти та поліпшує травлення. Страви з цих бобів допомагають знизити ризик розвитку серцевих захворювань, анемії й депресії, цукрового діабету. Це багате джерело енергії та здорова альтернатива м'ясу.
- У чорній сочевиці особливо багато фолієвої кислоти (вітаміну В9), що робить її суперпродуктом для жінок під час вагітності. Калій, кальцій, фосфор, магній, натрій та інші мінерали, що входять до її складу, добре впливають на весь організм.
- Під час пророщування в паростках чорної сочевиці значно збільшується кількість амінокислот і вітамінів групи В. Для цього необхідно промити боби, замочити їх у теплій воді й залишити на 12 годин. Потім потрібно злити воду, знову промити і дати бобам постояти ще добу. Щоб отримати соковиті паростки, рекомендується збризкувати їх водою кожні 2-3 години. Досягнувши довжини 2-3 см, вони вважаються готовими до вживання.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 343 кКал |
Білки | 25,7 г |
Жири | 2,17 г |
Вуглеводи, з них | 60 г |
цукри: | 2,7 г |
Харчові волокна | 10,8 г |
Вода | 0 г |
Зола | 0,8 г |
Сіль | 0 г |
Насичені жирні кислоти | 0,16 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 13 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 58,2 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 11,7 мг |
Витамин B4 (холін) | 19,3 мг |
Вітамін B5 (пантотенова кислота) | 42,8 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 27 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 120 мкг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 13 мг |
Вітамін С (аскорбінова кислота) | 4,9 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 54 мг |
Магній | 122 мг |
Натрій | 9 мг |
Калій | 382 мг |
Фосфор | 564 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 7,54 мг |
Цинк | 3,78 мг |
Мідь | 0,52 мкг |
Марганець | 6,5 мг |
Селен | 11 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (720,3 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (583,1 кКал) | |
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (85,75 кКал) | |
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (27,44 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.
Готуємо органічну чорну сочевицю просто
Корисні рецепти з органічною чорною сочевицею

Салат з сочевиці «білуги» і тигрових креветок
