Продукти


Кукурудзяні
палички
Олія
Борошно
Вівсянка
Крупи
Бобові
Мед
Овочі
Органічна чорна сочевиця - найрідкісніший сорт сочевиці, ботанічний сорт Білуга. Чорні маленькі боби вражають своєю схожістю з ікрою білуги. До того ж, за кількістю білка на 100 г продукту чорні боби майже не поступаються чорній ікрі. Темний колір оболонки говорить про високу антиоксидантну активність пігментів, що містяться в них. Такі антиоксиданти здатні затримати пошкодження і старіння клітин організму. Продукт сертифікований відповідно до суворих стандартів ЄС у сфері органіки, що підтверджується знаком «Євролист» на упаковці.

Чорна сочевиця ідеально підходить для вишуканих страв, де потрібні боби з міцною текстурою та ніжним смаком. Вони чудово вбирають аромати інших інгредієнтів і прекрасно доповнюють супи, тушковані страви та гарніри. Їх додають в салати з морепродуктами, овочеві рагу, а також подають окремо у вигляді гарніру.

 Три факти про органічну чорну сочевицю:

  1. Від інших видів сочевиці «білуга» відрізняється підвищеним вмістом білка, а також складних вуглеводів. У ній дуже багато клітковини, яка втамовує відчуття голоду під час дієти та поліпшує травлення. Страви з цих бобів допомагають знизити ризик розвитку серцевих захворювань, анемії й депресії, цукрового діабету. Це багате джерело енергії та здорова альтернатива м'ясу.
  2. У чорній сочевиці особливо багато фолієвої кислоти (вітаміну В9), що робить її суперпродуктом для жінок під час вагітності. Калій, кальцій, фосфор, магній, натрій та інші мінерали, що входять до її складу, добре впливають на весь організм.
  3. Під час пророщування в паростках чорної сочевиці значно збільшується кількість амінокислот і вітамінів групи В. Для цього необхідно промити боби, замочити їх у теплій воді й залишити на 12 годин. Потім потрібно злити воду, знову промити і дати бобам постояти ще добу. Щоб отримати соковиті паростки, рекомендується збризкувати їх водою кожні 2-3 години. Досягнувши довжини 2-3 см, вони вважаються готовими до вживання.
Харчова цінність
Калорійність 343  кКал
Білки 25,7 г
Жири 2,17 г
Вуглеводи, з них 60 г
цукри: 2,7 г
Харчові волокна 10,8 г
Вода 0 г
Зола 0,8 г
Сіль 0 г
Насичені жирні кислоти 0,16 г
Вітаміни
Вітамін PP 13  мг
Вітамін B1 (тіамін) 58,2  мг
Вітамін B2 (рибофлавін) 11,7  мг
Витамин B4 (холін) 19,3 мг
Вітамін B5 (пантотенова кислота) 42,8  мг
Вітамін B6 (піридоксин) 27  мг
Вітамін B9 (фолієва кислота) 120  мкг
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) 13  мг
Вітамін С (аскорбінова кислота)  4,9 мг
Макроелементи
Кальцій 54  мг
Магній 122  мг
Натрій 9  мг
Калій 382  мг
Фосфор 564  мг
Мікроелементи
Залізо 7,54  мг
Цинк 3,78  мг
Мідь 0,52  мкг
Марганець 6,5  мг
Селен 11 мкг
Інформація про вагу продукту:
Склянка 250 мл = 210 г (720,3 кКал)
Склянка 200 мл = 170 г (583,1 кКал)
Столова ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 25 г (85,75 кКал)
Чайна ложка («з верхом», крім рідких продуктів) = 8 г (27,44 кКал)

Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами та вітамінами. Для органічної продукції ці параметри істотно залежать від природних факторів – температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посушливості або дощового сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна і типу ґрунту. Передбачити всі фактори неможливо, ці дані показники є усередненими і довідковими.

Готуємо органічну чорну сочевицю просто

Корисні рецепти з органічною чорною сочевицею

Belugalentil
Салат з сочевиці «білуги» і тигрових креветок
Інгредієнти: 400 г вареної сочевиці «білуги», 400 г свіжих або заморожених тигрових креветок, 200 г грецького йогурту, 1 огірок, 1 авокадо, 1 пучок свіжого коріандру, 1 стебло цибулі порею, 1 пучок кропу, 0,5 лимона, 2 ст. л. органічної оливкової олії, 2 ч. л. меленого кмину, 2 столові ложки білого винного оцту, 1 ч. л. рисового сиропу, сіль і перець - за смаком.
Приготування: відваріть сочевицю і дайте їй охолонути. Промийте цибулю порей (білу частину, без пір'я), наріжте півкільцями. Обсмажте їх на оливковій олії разом з очищеними креветками протягом 2-3 хвилин, приправивши кмином, сіллю і лимонним соком. Огірок і авокадо наріжте кубиками. Очистіть листя коріандру від стебел і відкладіть в сторону щоб прикрасити салат. В окремій ємності акуратно змішайте сочевицю, авокадо, огірок і заправте білим винним оцтом, рисовим сиропом, оливковою олією, посоліть і поперчіть за смаком. Все це викладіть на велику тарілку, зверху посипте креветками з цибулею. Додайте кілька ложечок йогурту, прикрасьте коріандром і кропом.
Vegetablestew
Овочеве рагу з чорною сочевицею
Інгредієнти: 170 г (1 шт.) болгарського перцю, 120 г (1 шт.) моркви, 100 г ріпчастої цибулі, 200 г сочевиці, 100 г шпинату, зелень, соєвий соус і мелений чорний перець - за смаком.
Приготування: для початку зваріть сочевицю. Ретельно вимийте всі овочі. Тонкою соломкою наріжте моркву і болгарський перець. Цибулю наріжте півкільцями та підсмажте до золотистого кольору. Додайте до неї моркву, перець і готуйте під кришкою на мінімальному вогні 5 - 6 хвилин. Потім на сковороду викладіть сочевицю, приправивши все соєвим соусом і меленим перцем. Ретельно перемішайте рагу і потримайте на вогні ще 5 хвилин. Готове рагу подавайте до столу, прикрасивши листям шпинату.