Борошно житнє
3 факти про житнє борошно:
- Склад житнього борошна багатий на вітаміни Е, РР, а також вітаміни групи В. В ньому міститься у півтора раза більше заліза, ніж у хлібі з пшеничного борошна вищого ґатунку, і на 50% більше магнію і калію. До того ж, жито багате дуже цінною речовиною – клітковиною, яка допомагає організму позбавлятися токсинів та шлаків.
- Сучасні наукові дослідження підтверджують доброчинний вплив продуктів із жита на репродуктивну функцію людини і профілактику хвороб серця завдяки присутності в них лінолевої кислоти, якої немає у пшениці.
- Органічне житнє борошно грубого помелу відмінно підходить для випікання хлібу в хлібопічці.
Харчова цінність | |
---|---|
Калорійність | 291 кКал |
Білки | 9,4 г |
Жири | 1,8 г |
Вуглеводи | 59,2 г |
Харчові волокна | 14,6 г |
Вода | 13 г |
Моно- і дісахариди | 0,9 г |
Крохмаль | 41,7 г |
Зола | 1,5 г |
Насичені жирні кислоти | 0,2 г |
Вітаміни | |
Вітамін PP | 1 мг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,35 мг |
Вітамін B2 (рибофлавін) | 0,13 мг |
Вітамін B6 (піридоксин) | 0,25 мг |
Вітамін B9 (фолієва кислота) | 50 мкг |
Вітамін E (ТЭ) | 1,9 мг |
Вітамін H (біотин) | 3 мкг |
Вітамін PP (ніациновий еквівалент) | 2,8 мг |
Макроелементи | |
Кальцій | 34 мг |
Магній | 60 мг |
Натрій | 2 мг |
Калій | 350 мг |
Фосфор | 189 мг |
Сірка | 68 мг |
Мікроелементи | |
Залізо | 3,5 мг |
Цинк | 1,23 мг |
Йод | 3,9 мкг |
Мідь | 230 мкг |
Марганець | 1,34 мг |
Фтор | 38 мкг |
Молібден | 6,4 мкг |
Алюміній | 270 мкг |
Інформація про вагу продукту: | |
Склянка 250 мл = 210 г (646,8 кКал) | |
Склянка 200 мл = 170 г (523,6 кКал) | |
Столова ложка ("з верхом", окрім рідких продуктів) = 25 гр (77 кКал) |
|
Чайна ложка ("з верхом", окрім рідких продуктів) = 8 гр (24,6 кКал) |
Хімічний склад продукту характеризується калорійністю, білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами і вітамінами. Для органічної продукції ці параметри значно залежать від природніх факторів - температури повітря і кількості опадів під час вегетації рослини, посухи чи вологості сезону, географічної довготи та широти вирощування, ботанічного сорту зерна та типу грунту.
Передбачити всі фактори неможливо, тому ці показники являються усередненими та довідковими.
Корисні рецепти з житнім борошном

Житні брауні з розмарином
Приготування: На водяній бані розтопіть шоколад і масло, додайте всю сіль і половину цукру. Потім дайте суміші трохи вистигнути. У великій ємності змішайте житнє борошно, пекарський порошок та подрібнений розмарин. У середній ємності збийте яйця, цукор, що залишився, і ваніль до однорідної консистенції. Додайте охолоджену шоколадну суміш до яєчної та ретельно перемішайте. Потім додавайте суміш борошна і ніжно перемішайте до повністю однорідної консистенції. Додайте волоські горіхи. Влийте тісто у форму для випікання та розрівняйте поверхню лопаткою. Випікайте брауні 20-25 хв при температурі 160 градусів. Перевірте готовність за 5 хвилин до вказаного часу. Поверхня брауні повинна бути блискучою, центр - ледь м'яким. На зубочистці, якщо її вставити у центр випічки, повинно залишитися декілька вологих крихт тіста. Будьте обережні, щоб не пересушити брауні. Перед тим, як дістати брауні з форми та розрізати, дайте йому трохи вистигнути.

Житній хліб з сухофруктами у хлібопічці
Приготування: із дріжджів, 100 г борошна, цукру і 100 мл води замісіть тісто для опари. Ви зможете замісити тісто на режимі «ПІЦЦА» і відключити хлібопічку після 1 замішування. Залиште тісто підходити в хлібопічці 1-1,5 години. Горіхи подрібніть, курагу і чорнослив наріжте, все змішайте з родзинками. До піднятої опари додайте борошно, яке залишилося, воду, крупу, олію. Увімкніть режим замішування на 2-3 хвилини. Викладіть тісто до миски і руками змішайте з сухофруктами та горіхами. Покладіть тісто до хлібопічки, підігрійте 1 хв. у режимі «ВИПІЧКА». Залиште підніматися на 2 години. Врахуйте, що житнє тісто піднімається не дуже сильно. Наостанок включіть режим «ВИПІЧКА» на 50 хвилин.